search-voice
Нічого не знайдено...

Сумісний сон: користь чи шкода

Сумісний сон Сумісний сон


Поява малюка – пора, коли крихіткою натішитися і надихатися неможливо. У перші дні і тижні ви будете з дитиною практично 24/7: тримати її на руках під час годування, купати, пестити, гуляти, робити масажі, переодягати або ж уважно спостерігати за нею, поки вона спить. Кожен день насичений і розписаний по хвилинам, саме тому вночі батькам потрібно гарно висипатися і відновлювати свої сили. Ідеально, якщо малюк буде спати на відстані витягнутої руки, щоб годувати, заспокоювати чи давати пустушку, не вставаючи з ліжка. Близькість рідних допоможе крихітці почуватися спокійно та безпечно, а значить, – спати міцніше.

Сумісний сон

Зараз суспільство розділено на два табори: хтось надає перевагу окремому сну, хтось – сумісному. Ми ж радимо обирати те, що найбільш оптимально для вашої родини. Тренд на окремий сон пов'язаний з притаманним західній культурі індивідуалізмом. Тому багатьом батькам здається, що, дозволяючи малюку спати поруч, вони потурають його примхам та ризикують виховати несамостійну дитину.


"Фізіологія немовлят не змінилася за останні сотні або тисячі років", але наша культура змінилася кардинально протягом кількох десятиліть, змінилися і наші очікування щодо поведінки немовлят та батьківства" – каже професорка антропології з Даремського університету і керівниця Лабораторії сну батьків і малюків Гелен Болл.

Сумісний сон

Що таке сумісний сон?

Спільний сон із новонародженим – це практика, коли батьки залишаються поряд з дитиною всю ніч, особливо у перші місяці. Американська академія педіатрії (AAP) рекомендує протягом 6 місяців, а краще впродовж першого року малюка, спати в одній кімнаті з батьками, але у власному спальному місці.

Чи безпечний спільний сон?

Сон поруч із дитиною має безліч переваг, але важливо відзначити, що не всі методи спільного сну вважаються безпечними. Безпечний спільний сон означає, що ви знаходитесь поряд з дитиною в одній кімнаті, але кожен у своєму окремому спальному місці. Малюка можна брати у доросле ліжко, щоб погодувати та пообійматися, але потім його обов’язково слід перекладати в його особистий простір для сну. Сон дитини в одному ліжку з батьками може бути не лише незручним, а й небезпечним та призводити до задухи.

Сумісний сон

Де спати новонародженому у перші місяці життя?

Саме тому для дитини важливо мати власне спальне місце, яке можна розмістити поряд із дорослим ліжком. Безпечне, продумане і максимально зручне. Приставні ліжечка для сумісного сну Chicco – затишне гніздечко, що має ряд переваг:


  • дизайн, розроблений у Дослідницькому центрі Chicco в Італії;
  • інноваційну систему миттєвого складання/розкладання;
  • легкий доступ до дитини, коли вона того потребує;
  • компактність і не займає багато місця у складеному стані;
  • оптимальну циркуляцію повітря завдяки сітчастому текстилю та дихаючому матрацу;
  • регулювання куту нахилу, щоб допомогти малюку у разі закладеності носа;
  • адаптація під висоту будь-якого батьківського ліжка;
  • трансформація з приставного ліжечка в ліжечко, що стоїть окремо.

На думку експертів, сумісний сон має низку переваг як для батьків, так і для малюка:

  • допомагає налагодити правильний цикл сну;
  • формує емоційний контакт між мамою і дитиною;
  • дозволяє відпочивати батькам більше та якісніше;
  • заспокоює дитину та полегшує годування, особливо вночі.

Будьте готові, що маля буде часто прокидатися вночі, просити їсти чи потребувати вашої уваги. І це не маніпуляція, хоч як би гучно він не заявляв про свої потреби о другій ночі🙂